Muutama resepti

Laittelen nyt samantien tänne reseptit noihin pompin kutsujen tarjottaviin, etten vain unohda! Kinkkupiirakan, tonnikalapiirakan ja mars-karkkien ohje on alunperin hellapoliisilta ja dumle muffinssien ohjeen olen joskus kirjoittanut netistä ylös, muistaakseni kotikokki sivustolta. Omenapiirakan ohjeen sain äidiltäni ja hän ei enää muistanut mistä alunperin on ohjeen kirjoittanut ylös, mutta saattaa olla Pirkka-lehdestä.


 Tonnikalapiiras
uunipellillinen

Pohja:
300 g margariinia tai voita
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä tai kermaa

Täyte:
3 prk tonnikalaa valutettuna
tilliä silppuna
1 paprika paloiteltuna
4 munaa
4 dl juustoraastetta
4 dl ruokakermaa


Nypi rasva, suola ja jauhot ryynimäiseksi, lisää nopeasti sekoittaen vesi, sekoita tasaiseksi.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Ripottele pinnalle valutettu tonnikala, silputtu tilli ja paloiteltu paprika.
Sekoita keskenään munat, juustoraaste ja kerma.
Kaada täyteainesten päälle.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
Jos pinta tummuu liikaa, tiputa lämpötilaa 175 asteeseen.

****

 Kinkkupiirakka 
 uunipellillinen

300 g margariinia
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä

500g (savu)kinkkua
n. 1dl purjoa
2 prk smetanaa
2 dl kevyt kermaa
6 kananmunaa
2 dl juustoraastetta


Nypi rasva ja jauhot sekaisin, lisää suola ja vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Sekoita täyteaineet keskenään.
Paista pohjaa 225 asteisessa uunissa ensin noin 15 minuuttia. Lisää täyte ja jatka paistamista 15-20 minuuttia,  kunnes pinta on kauniin värinen.



 Omenapiirakka
uunipellillinen

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita 
2 dl piimää 
1 kananmunia

täyte:
2 prk maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kpl kananmunia
2 tl vaniljasokeria
omenoita (6 pientä kotimaista tai 4 isoa ulkolaista)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin voi nyppimällä.
Erota reilu puolet taikinasta ja lisää siihen piimä ja munat. Toinen puoli murustetaan myöhemmin piirakan päälle. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Sekoita täytettä varten rahka, sokeri, kanamunat ja vaniljasokeri keskenään ja levitä taikinan päälle uunipellille. Kupri ja lohko omenat ja levitä ne uunipellille. Halutessaan päälle voi riotella myös hieman kanelia. Ripottele lopuksi päälle vielä muruseos ja paista +200 asteessa n 30 minuuttia.
Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

****

Dumle muffinssit

5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
150 g sulatettua rasvaa
2 1/2 dl maitoa
1 kananmuna
dumle karkkeja

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata rasva, lisää sekaan maito ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Laita taikinaa aluksi vähän jokaisen muffinssivuoan pohjalle ja lisää päälle yksi (tai itse laitoin puolikkaita näihin kun tein enemmän) dumle karkki. Laita loput taikinat karkin päälle, mutta muista kohoamisvara.  Paista 190 asteessa noin 20 minuuttia.

Karkki kannattaa tosiaan laittaa tuonne taikinan väliin sillä muuten se sulaa ikävästi pohjaan kiinni. Taikina kohoaa aika runsaasti, joten itse täytin vuoat vain vähän yli puoleenväliin. Näiden kanssa toimii tosi hyvin tuollaiset paksummat kartonkivuoat, mutta mikäli käytät tavallisia muffinssivuokia niin niitä kannattaa laittaa usempi päällekkäin, sillä muuten muffinssit leviävät uunissa.


 


Mars-makeiset
n. 90 kpl karamellivuokiin tehtynä tai 30-40 muffinivuokiin tehtynä

75 g leivontamargariinia tai  voita
6 Mars-suklaapatukkaa
7-9 dl riisimuroja


Mittaa kattilaan rasva ja suklaapatukat, sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon riisimurot ja sekoita tasaiseksi.

Jaa seos kahta lusikkaa apuna käyttäen karamelli-, tai muffinivuokiin. Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.


Ei kommentteja

Kommentit piristävät aina!